2018-05-16

Europos diena Kartenos mokykloje

Europos diena – kasmetinė tarptautinė šventė, simbolizuojanti Europos taiką ir vienybę. Europos Taryba šią šventę švenčia gegužės 5 d., Europos Sąjunga – gegužės 9 d.

1950 m. gegužės 9 d. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Šumanas (Robert Schuman) pakvietė Prancūziją, Vokietiją ir kitas Europos šalis suvienyti savo sunkiąją pramonę – anglies ir plieno gamybą.

Šios šakos buvo svarbiausios karo pramonėje. Pagrindinė plano idėja buvo tokia: tas, kas nekontroliuoja anglių ir plieno gamybos, nebus pajėgus kariauti. Netrukus prie plano prisijungė Italijos, Belgijos, Liuksemburgo ir Nyderlandų vyriausybės. 1951 m. balandžio mėn. šešios valstybės Paryžiuje pasirašė susitarimą dėl Europos anglių ir plieno bendrijos steigimo.

Taip Europa pradėjo įgyvendinti taikos iniciatyvą. R. Šumano pasiūlymas laikomas dabartinės Europos Sąjungos užuomazga.

Lietuvoje Europos diena plačiau pradėta švęsti nuo 2002 metų. Organizuojami Europos dienai skirti renginiai, kurių metu visuomenė supažindinama su Europos Sąjunga, diskutuojama visai Europai svarbiais klausimais.

Gegužės 9 d. Europos dieną minėjome kartu su 4–7 klasių mokiniais (buvo sudarytos 5 komandos po 4 mokinius). Dalyvavome viktorinoje „European countries“.

Renginį pradėjo 6 kl. mokiniai Kamilė Narvilaitė ir Mykolas Daračius. Jie pristatė trumpą informaciją apie Europos dienos atsiradimą, priežastis, apie tai, kaip šią dieną švenčia Europos šalys. Informatyvus filmukas „Stereotypes about European countries“, demonstruotas viktorinos metu, praturtino žinias apie tai, kuo kiekviena Europos šalis yra ypatinga, unikali. Kiekvienai komandai buvo paruošta speciali informacija, padedanti atsakyti į klausimus.

Viktorinos dalyviai turėjo atsakyti į 20 įdomių klausimų, pavyzdžiui, kuri šalis yra vakarinėje Europos dalyje ir vadinama „Jūros vartais“, kuri sala Europoje didžiausia, kiek žmonių gyvena Europos Sąjungoje ir pan. Taip pat buvo ir „funny“ klausimų.

Pirmąją vietą laimėjusi komanda (Benas Kupšys – 4 kl., Mantas Slušnys – 5 kl., Aistė Slušnytė – 6 kl., Arvydė Paulauskaitė – 7 kl.) teisingai atsakė į 13 klausimų. Antroji vieta atiteko komandai „Museums“ (Deimantas Metrikis – 4 kl., Vilius Rimkus – 5 kl., Mykolas Daračius – 6 kl., Rokas Žalimas – 7 kl.).

Trečiąją vietą laimėjo komanda „Kings“, kurią sudarė Augustas Kulikauskas (4 kl.), Vilius Mažeikis (5 kl.), Kamilė Narvilaitė (6 kl.), Aldas Masaitis (7 kl.). Kitų komandų nariai buvo apdovanoti kūrybingiausių, sumaniausių viktorinos dalyvių diplomais.

Vyr. anglų kalbos mokytoja Rūta Valaitytė

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner