2017-10-04

 EUROPOS KALBŲ DIENA MOKYKLOJE

Rugsėjo 26 d. mūsų mokykloje paminėta Europos kalbų diena: pažintinę integruotą veiklą-renginį „Per pasaulį ir valstybes“ suorganizavo rusų kalbos mokytoja Jūratė Lisauskienė ir anglų kalbos specialistė Rūta Valaitytė.

Renginyje dalyvavę 6–10 klasių mokiniai žiūrėjo filmuką apie pasisveikinimą įvairiomis Europos kalbomis, klausėsi dešimtokės Klaudijos Lukauskytės pranešimo ir sužinojo, kad pirmą kartą Europos kalbų diena paminėta 2001 m. Nuo tada ji minima kasmet siekiant padidinti informuotumą apie Europos kalbų ir kultūrų įvairovę bei paskatinti kalbų mokytis visą gyvenimą. Mokantis kalbų mokomasi ir tos šalies kultūros, susipažįstama su savitomis mandagumo, etiketo taisyklėmis. Kelias kalbas mokančiam žmogui atsiveria kitų kultūrų platybė, didesnės galimybės bendrauti ir veikti kartu. „Išmok naują kalbą ir įgausi naują sielą,“ – moko čekų patarlė. Pranešėja taip pat paminėjo, kad šiuo metu Europos Sąjungoje vartojamos trys abėcėlės ir 24 oficialios kalbos. Kai kuriomis iš jų kalbama visame pasaulyje. Dar maždaug apie 60 kalbų priklauso Europos Sąjungos paveldui, jos vartojamos tam tikruose šalies regionuose. Manoma, kad dabar Europos Sąjungoje gyvena ne mažiau kaip 175 kalbinių grupių atstovai.

Vėliau mokiniai (iš anksto suskirstyti į komandas) dalyvavo anglų ir rusų kalbų viktorinoje. Atsakinėdami į anglų kalbos mokytojos R. Valaitytės parengtus viktorinos klausimus, renginio dalyviai išsiaiškino, kiek „gyvų“ kalbų yra šiuolaikiniame pasaulyje, kokia yra pati pirmoji rašytinė kalba, kurioje šalyje (pagal teritoriją) vartojama daugiausiai kalbų, kurios kalbos atstovai rašo iš dešinės į kairę ir pan.

Rusų kalbos mokytoja J. Lisauskienė viktorinos dalyvių klausinėjo apie tautybes, prašė paaiškinti nurodytų latvių, estų, lietuvių kalbų žodžių reikšmes ir pan.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad viktorinos nugalėtoja – „Raudonųjų“ komanda (surinko 24 taškus). Laimėjimas – plojimai ir dešimtukai į dienyną.

Užsienio kalbų specialistės ne tik suorganizavo viktoriną, bet kartu su mokiniais parengė informacinį stendą apie Europos kalbas bei kūrybinių darbelių parodėlę (vaikai piešė Europos šalių vėliavas, įvairiomis kalbomis rašė pasisveikinimo žodžius).

Kultūrų ir kalbų įvairovė žmonijai reikalinga taip pat kaip ir biologinė įvairovė gamtai. Gyvename globalizacijos laikais, todėl šiuolaikiniam žmogui pravartu gerbti, išmanyti ir puoselėti daugiakultūrio ir daugiakalbio pasaulio įvairovę.

Nuotraukos fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner