2016-12-09

„Triūskimės, broliai. Iš tos sėklos, kurią mes Lietuvoje išbarstysim, išaugs gražūs vaisiai“.
(Jonas Basanavičius)

MOKSLINĖ KONFERENCIJA

„GYVENTI DĖL LAISVOS IR NEPRIKLAUSOMOS LIETUVOS“

Gruodžio 1 d. mūsų mokykloje suorganizuota mokslinė konferencija „Gyventi dėl laisvos ir nepriklausomos Lietuvos“. Renginio tikslas – paminėti 165-ąsias lietuvių visuomenės ir kultūros veikėjo, pirmojo laikraščio „Aušra“ redaktoriaus, vieno svarbiausių nepriklausomybės siekėjų, mokslininko, tautosakininko, antropologo, lietuvių tautos patriarcho Jono Basanavičiaus metines.

Ryškiausio XIX a. pabaigos tautinio atgimimo pradininko J. Basanavičiaus jubiliejaus paminėjimui ruoštasi 3 mėnesius. 5–10 klasių mokiniai ir pedagogai (istorijos mokytoja Asta Pocienė, lietuvių kalbos mokytojos Vitalija Brunalienė ir Arina Prižginaitė, dailės mokytoja Kristina Pocevičienė, rusų kalbos mokytoja Jūratė Lisauskienė, muzikos mokytoja Daiva Norvaišienė, informacinių technologijų mokytoja Nijolė Donėlaitė) kūrybinį, mokslinį darbą organizavo ir per pamokas, ir per neformaliojo švietimo užsiėmimus. Mokiniai supažindinti su Jono Basanavičiaus biografija, nuveiktais darbais ir tų darbų svarba tautos kultūros ir visuomeninio gyvenimo procesuose, ugdytiniai paskatinti domėtis Jono Basanavičiaus tautosakine veikla, istorine Lietuvos praeitimi – senųjų pilių ir dvarų architektūra. Darbo rezultatai apibendrinti mokslinėje konferencijoje „Gyventi dėl laisvos ir nepriklausomos Lietuvos“, kurią vedė 7 klasės mokinės Laura Liaudinskytė ir Lauryna Januškaitė.

Renginio metu pristatyti mokinių parengti pranešimai apie Joną Basanavičių: „Jono Basanavičiaus biografija: gyvenimas ir veikla“ (10 klasės mokinės Rugilė Kaubrytė ir Brigita Narvilaitė), „Jono Basanavičiaus gyvenimas ir veikla užsienyje“ (aštuntokė Ingrida Šlevinskaitė), „Lietuva XIX-XX a. sandūroje: Jono Basanavičiaus gyvenamasis laikas“ (dešimtokės Rugilė Kaubrytė ir Brigita Narvilaitė), „Jonas Basanavičius ir lietuvių tautos kultūrinis paveldas“ (8 klasės mokinės Justina Šiaulytė ir Augustė Mikutaitė), „Aušra“ ir aušrininkai“ (aštuntokės Viktorija Raminaitė ir Alvyda Jedenkutė).

6 klasės mokiniai parengė Jono Basanavičiaus užrašytos pasakos „Apie seną šimelį, vilką ir mešką“ inscenizaciją. Septintokai sudainavo J. Basanavičiaus užrašytas liaudies dainas „Tu, girele Lietuvos“, „Augo sode dūlelė“.

Bibliotekos vedėja Alvyra Bončkienė suorganizavo viktoriną apie Jono Basanavičiaus gyvenimą ir veiklą, parengė teminę parodą, skirtą lietuvių patriarcho gyvenimui ir kūrybai apžvelgti.

6–10 klasių mokiniai kartu su dailės mokytoja Kristina Pocevičiene parengė kūrybinių darbų parodą „Lietuvos dvarai“.

     

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner