2016-06-03

ISTORIJOS KNYGĄ ATVERTUS...

 

Gegužės 20 d. mūsų mokykloje įvyko iškilminga muziejaus-edukacijos centro atidarymo šventė „Istorijos knygą atvertus...“, kurią kartu su mokyklos direktore Laima Mačerniene suorganizavo neformaliojo švietimo mokytoja Indrė Paulienė (kūrybinga pedagogė visus šiuos mokslo metus vykdė kraštotyrinę-muziejinę veiklą, t.y. surinko, užregistravo ir paruošė muziejaus ekspoziciją, kurioje gausu medžiagos apie mokyklos ir gyvenamosios vietovės istoriją, etnografinių buities rakandų, suvenyrų, nuotraukų, religinių knygų, senų vadovėlių ir kt.).

Simbolinę muziejaus-edukacijos centro atidarymo juostelę perkirpo Kretingos rajono savivaldybės meras Juozas Mažeika ir buvusi ilgametė mokyklos direktorė Jūratė Angelina Račkauskaitė.

Renginio organizatorė ir vedėja Indrė Paulienė visus šventės dalyvius ir svečius pakvietė į improvizuotą pamoką apie Lietuvą, Kretingos kraštą bei Kartenos miestelį. Pedagogės Indrės mokinės Aistė Slušnytė bei Gabrielė Mataitytė pademonstravo puikias istorijos ir geografijos žinias apie gimtąjį kraštą, A. Slušnytė perskaitė Jakšto eilėraštį iš knygos „Mūsų dirva“, išleistos 1917 m.

Istorinėmis žiniomis apie Kretingą pasidalino ir meras Juozas Mažeika. Sveikinimo kalboje garbus svečias akcentavo ir tai, kad istorija ir kultūra lydi žmogų visą gyvenimą, todėl svarbu įamžinti praeities akimirkas, kad apie buvusio laiko aktualijas sužinotų dabarties ir ateities kartos. Meras prisiminė ir šviesaus atminimo Kartenos mokyklos pedagogę, aktyvią visuomenės veikėją, Kartenos krašto metraštininkę Bronę Butkuvienę, kuri, beje, ir surinko didžiąją dalį dabartinio mokyklos muziejaus eksponatų, istorinių vertybių.

Gražios šventės proga mokyklos ir miestelio bendruomenę pasveikino Švietimo skyriaus specialistė Jolanta Jurgutienė, Kretingos pedagogų švietimo centro metodininkė Rima Ramoškienė, Kretingos rajono savivaldybės M.Valančiaus viešosios bibliotekos Kartenos filialo vadovė Zinaida Viršilienė, seniūnės pavaduotoja Genovaitė Petrauskienė, Kartenos kultūros skyriaus vedėja Sigita Dirmeitienė.

1955 m. birželį Kartenos mokykla išlydėjo į savarankišką gyvenimą pirmąją abiturientų laidą. Džiugu, kad mokyklos muziejaus-edukacinio centro atidarymo šventėje dalyvavo ir šios laidos buvęs mokinys Antanas Lubys. Gerbiamas svečias prisiminė linksmas vaikiškas išdaigas, mokyklos istoriją, buvusius mokytojus ir teigė, kad atmintis niekada nesibaigia, o atsiminimai – tai antrasis gyvenimas.

„Šiuo momentu mes ant Minijos krantų įkuriame pilį, bet ne gynybos, o kultūros tvirtovę. Būkime verti savo senolių ainiai, saugokime savo kultūros tvirtovę kaip akies vyzdį, stiprinkime ją, mylėkime ją ir tesklinda mokslas ir šviesa po aplinkinius kaimus mūsų gimtosios žemės“, – Kartenos progimnazijos įkūrėjo Antano Urbono žodžius citavo dabartinė įstaigos vadovė Laima Mačernienė ir išreiškė viltį, kad mokyklos muziejus tikrai taps mokslo, kultūros, vietos bendruomenės švietimo centru, padėkojo visiems, prisidėjusiems prie jo įkūrimo.

Renginio dalyviams ir svečiams jaunučių šokių kolektyvas dovanojo šokį „Žuvėdrų giesmė“ (vadovė Janina Vaičekauskienė), skambėjo daugiafunkcio centro moterų vokalinio ansamblio (vadovė Daiva Norvaišienė) ir mokyklos moterų ansamblio (vadovas Rimantas Varkojus) atliekamos dainos.

Po renginio visi apžiūrėjo muziejaus ekspoziciją.

Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

Atnaujinta 2024-04-09 © Kartenos vidurinė mokykla. Visos teisės saugomos. Sprendimas:Creative partner